Telefon
Facebook
WhatsApp
İnstagram
Telefon: 905452910408
E-Posta : iletisimepostafatmatopcu.com

Geçirgen Bağırsak Sendromu

(Sızdıran Bağırsak Sendromu) / Leaky Gut

Bağırsaklarımız besinlerin emildiği vücudumuzdaki en önemli organlarımızdan bir tanesidir. Bağırsak geçirgenliğinin artması olarak da bilinen sızdıran (geçirgen) bağırsak, bağırsak duvarındaki bağların açılması ile ilgili bir durumdur. Bağırsaklarımızdaki bu bağlar maddelerin kan dolaşımına geçişi ile arasındaki kapıdır. Bu bağlara toksik maddeler ve sindirilememiş besin maddeleri zarar verir ve hasara uğratır. Bu durum sırasında geçirgen bağırsak meydana gelir. Zarar görmüş bağırsak duvarı kısmen sindirilmiş besinlerin, toksinlerin ve mikroorganizmaların dokulara nüfus etmesine izin veren çatlaklara ve deliklere sahiptir. Bu durumdaki bir bağırsak florasının sindirim sorunlarında ve birçok kronik hastalığın gelişiminde rol oynadığı yapılan birçok çalışma ile kanıtlanmıştır.

Bazı insanların sindirim sistemindeki değişikliklere karşı daha yatkın olması genetik faktörler sonucu olabilir ancak modern yaşam bağırsak iltihabının asıl sebebi olarak görülmektedir. Lif oranı düşük, basit şeker ve doymuş yağ oranının yüksek olduğu beslenme düzeninin bağırsaklara zarar verdiği kanıtlanmıştır.

Artan bağırsak geçirgenliği çölyak hastalığı, crohn hastalığı, irritabl bağırsak sendromu gibi rahatsızlıklarda rol oynar. Bazı çalışmalar sızdıran bağırsağın diğer otoimmün hastalıklar (lupus, tip 1 diyabet, multipl skleroz), kronik yorgunluk sendromu, fibromiyalji, artrit, alerji, astım, akne, obezite hatta alzheimer ile ilişkili olabileceğini göstermektedir.

Alternatif ve bütünleyici tıp kronik hastalıkların tedavisinde ilk adım olarak bağırsak iyileştirme üzerinde çalışır. Öncelikle enflamatuar olan yiyecekler beslenme düzeninden çıkarılır. Bu yiyeceklerin başında işlenmiş gıdalar, basit şeker, gluten içeren tahıllar, kazein içeren süt ürünleri, belirli ilaçlar, alkol ve alerji ve hassasiyete sebep olabilecek diğer yiyecekler bulunur.

Biofeedback terapileri ile kişinin nabızdan vücuda zarar veren yiyecekler, bazı organik maddeler ve ağır metaller gibi toksik maddeler taranarak frekans temizliği yapılır ve kişinin beslenme düzeninden bu gıdalar çıkartılır. Sağlıklı beslenme düzeniyle ve toksik madde temizliği ile bağırsak duvarı tamir olur ve kişi sağlıklı bir bağırsak florasına sahip olur, bu şekilde birçok kronik ve otoimmün hastalığın önüne geçilir.

Geçirgen bağırsak sendromu nedenleri nelerdir?

  • Aşırı şeker alımı: Şeker, özellikle de fruktoz açısından yüksek sağlıksız bir diyet, bağırsak duvarının bariyer işlevine zarar verir.
  • Steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar: İbuprofen gibi ilaçların uzun süreli kullanımı bağırsak geçirgenliğini artırabilir ve sızdıran bağırsaklara katkıda bulunabilir.
  • Aşırı alkol alımı: Aşırı alkol alımı bağırsak geçirgenliğini artırabilir.
  • Besin eksiklikleri: A vitamini, D vitamini ve çinkodaki eksikliklerin her biri artan bağırsak geçirgenliği ile ilişkilendirilmekte.
  • Enflamasyon: Vücuttaki kronik inflamasyon, sızdıran bağırsak sendromuna katkıda bulunabilir.
  • Stres: Kronik stres, sızdıran bağırsak da dahil olmak üzere birçok gastrointestinal rahatsızlığa katkıda bulunan bir faktör.
  • Kötü bağırsak sağlığı: Bağırsaklarımızda, yararlı ve zararlı olmak üzere milyonlarca bakteri var. İkisi arasındaki denge bozulduğunda ise bağırsak duvarının bariyer işlevini etkileyebilir.
  • Aşırı maya büyümesi: Maya, bağırsakta doğal olarak bulunur, ancak mayanın aşırı büyümesi, sızdıran bağırsaklara katkıda bulunabilir.

Geçirgen bağırsak sendromuna karşı ne tür önlemler almalıyız?

  • İşlenmiş ve paketlenmiş gıdalardan uzak durun; doğal besinler tüketin. Çünkü doğal olmayan besinler tarım ilacı, ağır metal vb. zararlı maddeler içerebilirler. Bu maddeler ise bağırsak duvarına daha fazla zarar verme potansiyeline sahiptir.
  • Şeker tüketimini sınırlandırın. Çünkü şeker bağırsak florasını bozabilir ve geçirgenliğini arttırabilir.
  • Stresten uzak durun. Stres sürekli hale gelirse vücut yıkım mekanizmalarını harekete geçirir. Sonuçta başta bağırsak problemleri olmak üzere pek çok sorun ortaya çıkabilir.
  • Gereksiz ilaç kullanımından sakının. Gereksiz ilaç kullanımı, bağırsak florasını bozan en önemli etkenlerdendir.
  • Lifli gıdalar, probiyotik besinler tüketin. Tüm bunlar bağırsaklarınızdaki dost bakterileri beslemenizi ve bağırsak florasını desteklemenizi sağlar.
  • Doğru yağları tüketin. Zeytin yağı, hindistan cevizi yağı gibi doğal yağları tüketmeyi tercih edin. Bu türden yağlar bağırsak hücrelerinizin beslenmesine yardımcı olmaktadır.